Начало Основна линия "Черноморско злато" автоматизира опаковъчната линия с нови роботи за по-висока ефективност
4325
Икономика

"Черноморско злато" автоматизира опаковъчната линия с нови роботи за по-висока ефективност

"Черноморско злато" въведе нови роботи за опаковане на готовата продукция като част от усилията си за модернизация и устойчиво развитие.Това съобщи Георги Ангелов, организатор "Маркетинг" в компанията.

| 30 Септември 2025, 11:51 ч.
"Черноморско злато" автоматизира опаковъчната линия с нови роботи за по-висока ефективност
Снимка © Христо Стефанов / БТА (ПГ)

"Черноморско злато" въведе нови роботи за опаковане на готовата продукция като част от усилията си за модернизация и устойчиво развитие. Това съобщи Георги Ангелов, организатор "Маркетинг" в компанията.

Много сме горди, че успяхме да сплотим цяла България, заяви президентът на Бъ

На днешното си редовно заседание Общинският съвет в Панагюрище ще разгледа и

Общинският съвет във Велики Преслав одобри докладна записка от инж. Янко Йорд

Опазването на околната среда е сред трайните приоритети на трансграничните пр

Общинските съветници в Каварна приеха отчета на бюджета на общината за 2024 г

"В Black Sea Gold непрекъснато внедряваме иновации в производството. Наскоро въведохме нови роботи и машини за опаковане на готовата продукция, което повишава ефективността и качеството на нашите вина. Освен това инвестирахме в соларни панели, които осигуряват екологично чиста електроенергия за нашите бази, отразявайки ангажимента ни към устойчиво производство", заяви Ангелов.

По думите му реколтата от грозде за 2025 г. е изключително предизвикателна поради комбинация от неблагоприятни климатични фактори.

"Суша, градушки и пожари намалиха добивите с над 20 процента. При белите сортове ситуацията е особено тежка, като на места гроздето почти липсва", посочи той.

Компанията запазва активното си присъствие на международната сцена и продължава да представя продукцията си на световни винени конкурси и изложения.

"Black Sea Gold активно се включва във всички големи европейски конкурси и вече е утвърдено име на международната сцена. Нашите вина участват ежегодно в престижни надпревари като Concours Mondial de Bruxelles, Frankfurt International Trophy, Decanter World Wine Awards и други. От две поредни издания сме сред изложителите на ProWein в Дюселдорф, Германия - най-голямото световно изложение за вина и спиртни напитки. Освен това всяка година присъстваме на българските изложения за вино и високоалкохолни напитки, където представяме новите си продукти и поддържаме контакт с професионалната общност", допълни Ангелов. 

Затруднено е движението по пътя Самоков – София заради катастрофа при в

„Където има събрано семейство, където има сговор в един жилищен блок и

Интензивен е трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) с

Нашата цел е не само да запазим утвърденото качество на Black Sea Gold, но и да надграждаме с устойчиви практики и модерни решения. Съчетаването на традиция, градени през над 90-годишната ни история, иновациите и екологично отговорния подход ни кара да вярваме, че с постоянство и инвестиции ще продължим да развиваме сектора и да утвърждаваме имиджа на българското вино в световен мащаб, коментира меркетинг специалистът.

Сградата на винарска изба "Черноморско злато" е строена по френски проект и има П-образна форма. Изцяло е изградена със стоманобетонни резервоари, всеки с обем 30 кубика, разположени на четири етажа. През годините сме ги облицовали с инокс, така че виното вече няма контакт с бетона, както е било преди - сега съдовете са изцяло от инокс, обясни Делянa Симова, технолог в избата.

По думите избата постоянно инвестира в ново оборудване и технологии.

Работим с модерни машини, апарати и помпени съоръжения. Имаме и микровинарна, където се работи основно ръчно – около 90 процента от процесите се извършват на ръка. Там се произвеждат лимитирани серии вина, с много прецизен подбор на гроздето и високо качество. Използват се дъбови бъчви, а подходът е бутиков, допълни технологът.

В "Черноморско злато" има две основни производствени площадки за винификация - едната за големи обеми и базови серии, включително бели, червени и розе вина, както и материали за дестилация, а другата - за микровинарство.

Днес клиентите не търсят само класически вина. И във винарството, и при високоградусовите напитки има мода. Търсят се по-плодови, свежи и леки вина, които са по-лесни за консумация. Ние се стремим да сме актуални с тенденциите - както във винификацията, така и във визията на продуктите ни, каза Симова.

Според нея българските вина са конкурентоспособни на световния пазар. Нашето основно предимство е тероарът - уникалният климат и близостта до морето. Поморийските вина имат характерен минерален и солен профил, благодарение на непосредствената близост до морето и соленото езеро, подчерта Симова.

Избата изнася продукцията си в страни като Китай, Япония, САЩ, Германия и Англия, но основният пазар остава вътрешният. Нашите вина печелят международни награди и са високо ценени. В последните години цената им се повиши и често е по-висока от тази на някои френски, италиански, испански вина, допълни тя.

В "Черноморско злато" работят около 250 души. Инвестициите в устойчиво развитие включват изграждане на соларни панели, модерни съдове по европейски програми и възможности за отопление с газ. Компанията разполага със собствена парова централа и значителни енергийни мощности.

Единствената по рода си на Балканския полуостров дестилационна инсталация, състояща се от френски казани, работи във винарска изба "Черноморско злато" в Поморие. Съоръжението е закупено през 1994 г. от Франция и е същият тип, който се използва за производството на коняк там, разказа инжинер-технологът Николай Бялков по време на посещението на екип в избата.

"Разликата между тази дестилация и колонната е в метода. Тук се извършва двукратна дестилация. Първо суровината постъпва горе в резервоарите, пълнят се казаните и се дестилира така нареченият сирец. След това се зарежда отново - вече със сиреца, и се извършва втора дестилация, при която се получава дестилат с много високо качество", обясни Бялков.

Фракционирането на дестилата става чрез специална "лула", която позволява отделянето на различни фракции и постигане на желаните характеристики на напитката. Тези съоръжения са уникални за региона и са част от технологията, с която произвеждаме не само бренди, но и най-елитните ни ракии - Бургас 63, Бургас 63 Барел, Бургас 63 Перлова, добави още той.

Историята на винарната "Черноморско злато" започва през 1924 година - в Поморие предприемчиви българи учредяват първата Лозаро-винарска кооперация "Димят", а вековният опит в правенето на вино дава самочувствието на поморийските винари да изградят през 1932 г. първата съвременна изба в града.

През 50-те години на миналия век "Черноморско злато" придобива облика на модерен завод, чиято продукция е ценена високо. Двадесет години по-късно поморийската винарна има нов повод за гордост – създаден е специален корпус с 12 000 дъбови бъчви за стареене на винен дестилат. През 1994 г. винарната внася от Франция осем оригинални шарански казана от областта Коняк, с които “Златото“ на Поморие започва да твори най-качествените ракии и бренди в Югоизточна Европа.

Някогашната изба от 1932 г. днес е сърцето на уникален хотелски комплекс за модерен винен туризъм с красив ресторант, дегустационна и музей, известен на почитателите на класни вина като "Виа Понтика".

През 2007-2013 г. "Черноморско злато" инвестира над 5,5 млн. евро в изграждането на микровинарна. Микро винарството е единствена по рода си технология на винопроизводство, при която всеки един от процесите се извършва ръчно. То дава възможност за производство на висококачествени вина в лимитирани серии.

В основата на всичко са добре гледаните лозя - повече от 700 хектара собствени лозя от най-известните класически винени сортове. Всички процеси се извършват ръчно - от брането, деликатното отделяне на зрънцата от чепките до прецизното сортиране на напълно здравите и узрели зърна.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Военно окръжие – Добрич отбеляза 85 години от своето създаване
Военно окръжие – Добрич отбеляза днес 85 години от своето създаване. Празникът бе организиран заедно с Младежки център „Захари Стоянов“ – Добрич. Той бе под ...
Очакват се интензивни валежи и променливо време на Витоша в четвъртък и петък, предупреждават от Столичната община
Столичната община информира, че в четвъртък и петък се очакват интензивни валежи и променлива метеорологична обстановка, особено във високите части на Витоша. Възможни са затруднен ...
България е твърдо ангажирана с целта за климатична неутралност на ЕС до 2050 г.
България е твърдо ангажирана с целта за климатична неутралност на ЕС до 2050 г., заяви министърът на външните работи Георг Георгиев, цитиран от пресцентъра на ведомството. Българск ...
Русия трябва незабавно да освободи пленените украински журналисти
Русия трябва незабавно да освободи пленените украински журналисти, заяви съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (П ...
Омбудсманът Велислава Делчева ще участва в среща по проблемите на ВиК мрежата в община Тунджа, Ямболско
Омбудсманът Велислава Делчева ще участва на 6-и октомври в среща, посветена на проблемите с водоснабдяването в община Тунджа (област Ямбол), съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана н ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Вицепремиерът Атанас Зафиров ще участва в 18-ата среща на Европейската платформа за ромското включване в Брюксел
Вицепремиерът Атанас Зафиров, който е председател на Националния съвет по етническите и демографските въпроси, ще бъде сред лекторите в 18-ата среща на Европейската платформа за ро ...
Община Перник ще бъде домакин на второто издание на „Панорама на спорта“
Община Перник ще бъде домакин на второто издание на „Панорама на спорта“, съобщи главният експерт в администрацията Десислава Стойова. Тя допълни, че след миналогодишн ...
В девет квартала на Сливен на 2 октомври няма да има вода заради ремонт на водопровод
Частично прекъсване на водоподаването ще има в Сливен на 2 октомври, съобщават от „Водоснабдяване и канализация (ВиК) – Сливен“ ООД. Заради ремонт на водопровод к ...
Военно окръжие – Добрич отбеляза 85 години от своето създаване
Военно окръжие – Добрич отбеляза днес 85 години от своето създаване. Празникът бе организиран заедно с Младежки център „Захари Стоянов“ – Добрич. Той бе под ...
Окръжна прокуратура е внеса обвинителен акт срещу бившия кмет на Кърджали Хасан Азис и още трима общински служители
Окръжната прокуратура в Кърджали внесе в Окръжния съд обвинителен акт срещу бившия кмет на община Кърджали Хасан Азис и трима служители на администрацията за длъжностно присвояване ...
Тикер в 01:53 ч.
Вицепремиерът Атанас Зафиров, който е председател на Националния съвет по етниче ...
Начало Основна линия
4325
Икономика

"Черноморско злато" автоматизира опаковъчната линия с нови роботи за по-висока ефективност

"Черноморско злато" въведе нови роботи за опаковане на готовата продукция като част от усилията си за модернизация и устойчиво развитие.Това съобщи Георги Ангелов, организатор "Маркетинг" в компанията.

| 30 Септември 2025, 11:51 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
"Черноморско злато" автоматизира опаковъчната линия с нови роботи за по-висока ефективност
Снимка © Христо Стефанов / БТА (ПГ)

"Черноморско злато" въведе нови роботи за опаковане на готовата продукция като част от усилията си за модернизация и устойчиво развитие. Това съобщи Георги Ангелов, организатор "Маркетинг" в компанията.

"В Black Sea Gold непрекъснато внедряваме иновации в производството. Наскоро въведохме нови роботи и машини за опаковане на готовата продукция, което повишава ефективността и качеството на нашите вина. Освен това инвестирахме в соларни панели, които осигуряват екологично чиста електроенергия за нашите бази, отразявайки ангажимента ни към устойчиво производство", заяви Ангелов.

По думите му реколтата от грозде за 2025 г. е изключително предизвикателна поради комбинация от неблагоприятни климатични фактори.

"Суша, градушки и пожари намалиха добивите с над 20 процента. При белите сортове ситуацията е особено тежка, като на места гроздето почти липсва", посочи той.

Компанията запазва активното си присъствие на международната сцена и продължава да представя продукцията си на световни винени конкурси и изложения.

"Black Sea Gold активно се включва във всички големи европейски конкурси и вече е утвърдено име на международната сцена. Нашите вина участват ежегодно в престижни надпревари като Concours Mondial de Bruxelles, Frankfurt International Trophy, Decanter World Wine Awards и други. От две поредни издания сме сред изложителите на ProWein в Дюселдорф, Германия - най-голямото световно изложение за вина и спиртни напитки. Освен това всяка година присъстваме на българските изложения за вино и високоалкохолни напитки, където представяме новите си продукти и поддържаме контакт с професионалната общност", допълни Ангелов. 

Нашата цел е не само да запазим утвърденото качество на Black Sea Gold, но и да надграждаме с устойчиви практики и модерни решения. Съчетаването на традиция, градени през над 90-годишната ни история, иновациите и екологично отговорния подход ни кара да вярваме, че с постоянство и инвестиции ще продължим да развиваме сектора и да утвърждаваме имиджа на българското вино в световен мащаб, коментира меркетинг специалистът.

Сградата на винарска изба "Черноморско злато" е строена по френски проект и има П-образна форма. Изцяло е изградена със стоманобетонни резервоари, всеки с обем 30 кубика, разположени на четири етажа. През годините сме ги облицовали с инокс, така че виното вече няма контакт с бетона, както е било преди - сега съдовете са изцяло от инокс, обясни Делянa Симова, технолог в избата.

По думите избата постоянно инвестира в ново оборудване и технологии.

Работим с модерни машини, апарати и помпени съоръжения. Имаме и микровинарна, където се работи основно ръчно – около 90 процента от процесите се извършват на ръка. Там се произвеждат лимитирани серии вина, с много прецизен подбор на гроздето и високо качество. Използват се дъбови бъчви, а подходът е бутиков, допълни технологът.

В "Черноморско злато" има две основни производствени площадки за винификация - едната за големи обеми и базови серии, включително бели, червени и розе вина, както и материали за дестилация, а другата - за микровинарство.

Днес клиентите не търсят само класически вина. И във винарството, и при високоградусовите напитки има мода. Търсят се по-плодови, свежи и леки вина, които са по-лесни за консумация. Ние се стремим да сме актуални с тенденциите - както във винификацията, така и във визията на продуктите ни, каза Симова.

Според нея българските вина са конкурентоспособни на световния пазар. Нашето основно предимство е тероарът - уникалният климат и близостта до морето. Поморийските вина имат характерен минерален и солен профил, благодарение на непосредствената близост до морето и соленото езеро, подчерта Симова.

Избата изнася продукцията си в страни като Китай, Япония, САЩ, Германия и Англия, но основният пазар остава вътрешният. Нашите вина печелят международни награди и са високо ценени. В последните години цената им се повиши и често е по-висока от тази на някои френски, италиански, испански вина, допълни тя.

В "Черноморско злато" работят около 250 души. Инвестициите в устойчиво развитие включват изграждане на соларни панели, модерни съдове по европейски програми и възможности за отопление с газ. Компанията разполага със собствена парова централа и значителни енергийни мощности.

Единствената по рода си на Балканския полуостров дестилационна инсталация, състояща се от френски казани, работи във винарска изба "Черноморско злато" в Поморие. Съоръжението е закупено през 1994 г. от Франция и е същият тип, който се използва за производството на коняк там, разказа инжинер-технологът Николай Бялков по време на посещението на екип в избата.

"Разликата между тази дестилация и колонната е в метода. Тук се извършва двукратна дестилация. Първо суровината постъпва горе в резервоарите, пълнят се казаните и се дестилира така нареченият сирец. След това се зарежда отново - вече със сиреца, и се извършва втора дестилация, при която се получава дестилат с много високо качество", обясни Бялков.

Фракционирането на дестилата става чрез специална "лула", която позволява отделянето на различни фракции и постигане на желаните характеристики на напитката. Тези съоръжения са уникални за региона и са част от технологията, с която произвеждаме не само бренди, но и най-елитните ни ракии - Бургас 63, Бургас 63 Барел, Бургас 63 Перлова, добави още той.

Историята на винарната "Черноморско злато" започва през 1924 година - в Поморие предприемчиви българи учредяват първата Лозаро-винарска кооперация "Димят", а вековният опит в правенето на вино дава самочувствието на поморийските винари да изградят през 1932 г. първата съвременна изба в града.

През 50-те години на миналия век "Черноморско злато" придобива облика на модерен завод, чиято продукция е ценена високо. Двадесет години по-късно поморийската винарна има нов повод за гордост – създаден е специален корпус с 12 000 дъбови бъчви за стареене на винен дестилат. През 1994 г. винарната внася от Франция осем оригинални шарански казана от областта Коняк, с които “Златото“ на Поморие започва да твори най-качествените ракии и бренди в Югоизточна Европа.

Някогашната изба от 1932 г. днес е сърцето на уникален хотелски комплекс за модерен винен туризъм с красив ресторант, дегустационна и музей, известен на почитателите на класни вина като "Виа Понтика".

През 2007-2013 г. "Черноморско злато" инвестира над 5,5 млн. евро в изграждането на микровинарна. Микро винарството е единствена по рода си технология на винопроизводство, при която всеки един от процесите се извършва ръчно. То дава възможност за производство на висококачествени вина в лимитирани серии.

В основата на всичко са добре гледаните лозя - повече от 700 хектара собствени лозя от най-известните класически винени сортове. Всички процеси се извършват ръчно - от брането, деликатното отделяне на зрънцата от чепките до прецизното сортиране на напълно здравите и узрели зърна.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Военно окръжие – Добрич отбеляза 85 години от своето създаване
Очакват се интензивни валежи и променливо време на Витоша в четвъртък и петък, предупреждават от Столичната община
България е твърдо ангажирана с целта за климатична неутралност на ЕС до 2050 г.
Русия трябва незабавно да освободи пленените украински журналисти
Омбудсманът Велислава Делчева ще участва в среща по проблемите на ВиК мрежата в община Тунджа, Ямболско
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Вицепремиерът Атанас Зафиров ще участва в 18-ата среща на Европейската платформа за ромското включване в Брюксел
На преден план
Община Перник ще бъде домакин на второто издание на „Панорама на спорта“
Основна линия
В девет квартала на Сливен на 2 октомври няма да има вода заради ремонт на водопровод
В детайли
Военно окръжие – Добрич отбеляза 85 години от своето създаване
Местен фокус
Окръжна прокуратура е внеса обвинителен акт срещу бившия кмет на Кърджали Хасан Азис и още трима общински служители
Сфера
Община Шумен се включи в Европейската седмица на спорта #BeActiveTour
На преден план
Белгийски гражданин е задържан за отглеждане и притежание на канабис в Карнобат
В детайли
Очакват се интензивни валежи и променливо време на Витоша в четвъртък и петък, предупреждават от Столичната община
В детайли
България е твърдо ангажирана с целта за климатична неутралност на ЕС до 2050 г.
В детайли
Русия трябва незабавно да освободи пленените украински журналисти
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.